Saturday, March 31, 2012

Pikkutyttö asuu meissä edelleen!

Jos olet seurannut sekatekniikan ja kollaasien tekijöitä, olet varmaan huomannut, että kasvot ovat suosittu aihe. Kasvot piirretään monesti naiivisti, esimerkkinä Suzi Blun kirja Mixed Media Girls. Kirjaa ei ole vielä edes julkaistu, mutta se on jo suosittujen listalla Amazonissa.

Tiedän, mistä kasvojen piirtämisen into johtuu. Siitä, että sillä voidaan palauttaa mieleen aika, jolloin oltiin pikkutyttöjä. En ollut itse kovin innokas nukeilla leikkijä lapsena, mutta paperinukeista pidin kovasti. Ja piirsin myös itse kasvoja paperinpalasille ja annoin kullekin nimet!
Joten ei ole ihme, jos vieläkin väliin piirtelen kasvoja, kun haluan ottaa vähän rennommin. Tämä on sivu "sievästä taidepäiväkirjastani". Sen aiheena on pukudraamojen suosio. "Aikakaudella ei ole väliä. Jokainen nainen elää samaa draamaa." kirjoitin sivulle ja tein tekstin osaksi valtavaa hiuslaitetta!

Sunday, March 25, 2012

Taidetta teippaamalla

Luin aamulla Hesaria ja näin kulttuurisivuilla tämän Päivi Takalan maalauksen. Sen tekemisessä on käytetty teippejä. Innostuin heti kokeilemaan - taidepäiväkirjani suorastaan tuntui huutavan maalarinteippiä luokseen!

Tein Japani-aiheisen sivun, johon kirjoitin mm. siitä kuinka ihailen japanilaista kulttuuria. Sen sijään, että olisin tehnyt sivulle kerroksia maalaamalla, käytin maalarinteippiä.

Otin joitakin kuvia sivua tehdessäni.

Tässä näkyy maalarinteipit ja se, kuinka olen piirrellyt niistä välittämättä. Aloitin piirtelemällä mustalla tussilla ja värittämällä piirroksia puuvärikynillä.

Sitten lisäsin vähän kimallemaalia.

Tässä vaiheessa olen poistanut jo teipit.


Tässä on lopullinen sivu uudelleen. Täytin pienen osan alueista kuvioinneilla ja suurimman osan kirjoituksin. Tekniikka tuntui kivalta ja helpolta ja tulen varmaan hyödyntämään sitä tulevaisuudessakin!

Saturday, March 17, 2012

Sievä taidepäiväkirja

Olen alkanut miettiä: onko taidepäiväkirjan (art journal) oltava aina samantyylinen. Kokoelma sotkuisia maalattuja sivuja, joille kirjoittaja on vuodattanut kritiikittömästi kaikkea mahdollista. Toinen ääripää on skräppäys, jossa käytetään kaupallisia tuotteita ja paljon sievää ja söpöä.

Voisiko taidepäiväkirja olla sievä, suorastaan nätti?

Ostin tämän pinkin Smash-kirjan jokin aika sitten. Siinä on niin nätit sivut, että niihin ei ikein uskaltanut kirjoittaa mitään. Eikä kirja tuntunut oikein soveltuvan skräppäykseenkään. Mutta nyt kun kyllästyin näkemään taidepäiväkirjojen hurjia sivuja, ajattelin, että mitä jos tekisi kirjan sivuista vain nättejä.


Mikse taidepäiväkirjaan voisi liimata kaikkea kaunista? Pitsin ja röyhelöiden piirtäminen ja korujen jäljitteleminen on nautinnollista.

Käytin sekä kaupallisia, että itsetekemiäni koristeita. Käsialaakin kaunistelin vähäsen.

Mukavia hetkiä kaiken sievän parissa!

Sunday, March 11, 2012

5 vinkkiä värien valitsemiseen



Töitteni värejä kommentoidaan usein. Ei ihme, sillä suunnitteluprosessini perustuu pitkälti väriin ja värien valintaan. Tässä vinkkejä, jotka olen oppinut värien parissa työskennellessä.

1) Aloita valitsemalla väri

Mitä tahansa aloitankin tehdä, värjätä, maalata, neuloa tai suunnitella uutta mallia, mietin, mitä tahdon sillä ilmaista. Usein se on tunne tai tunnelma, jonka näen jonakin tiettynä värisävynä. Joskus se on kahden tai kolmen värin yhdistelmä.

Olen oppinut tulkkaamaan abstrakteja asioita väreiksi havainnoimalla ympäristön värejä ja niiden vaikutusta minuun arkielämässä. Voit tehdä sen ohittamalla esineiden toiminnan, muodot ja kuviot ja keskittymällä väreihin. Voit myös toimia värikeskeisesti kantamatta tarkempaa huolta siitä, mitä olet luomassa. Keskity silloin väreihin ja valitse materiaalit niiden sävyn perusteella!

Suunnittelemani paperit alkavat usein väri-ideasta. Tämä vihertävän keltainen edustaa minulle kesän lämpöä.

2) Yhdistele inhokkivärejä suosikkiväriesi kanssa

Yksi suurimmista virheistä, mitä voit tehdä, on käyttää vain niitä värejä, joita pidät positiivisina. Yritän itse aina tutustua väreihin, joita syvästi vihaan. Olen huomannut, että yhdistelemällä niitä rakastamieni sävyjen kanssa, saan aikaan voimakkaita ja todellisempia vaikutelmia. Ajan myötä alankin usein pitää vihaamistani väreistä!

Esimerkiksi inhosin pitkään pinkkiä. Nykyään yksi suosikkiyhdistelmistäni on murrettu oranssinpunainen yhdistettynä pinkkiin. Sen näkeminen saa minut tunteelliseksi ja vie ajatuksen lapsuuteen. En tiedä, mitä tarkalleen se esittää minulle, mutta jotain lapsuudestani, jota en saa purettua sanoiksi.

Alku-lankaa Eleanor-värisävyssä, vihaamaani pinkkiä ja rakastamaani oranssinpunaista!

3) Säädä värien määrää

Minusta on hyvä miettiä jo etukäteen, miten paljon kutakin väriä käyttää. Töissäni on usein muutama väri, jotka peittävät suurimman osan alueesta ja joitakin, joita käytän pienempinä määrinä. Jos olet suunnitellut työhösi väripaletin, pidä mielessä, että huomioväriä ei tarvitse olla paljon. Pienet värialueet, jotka sijaitsevat sommitellullisesti keskeisillä paikoilla, herättävät huomiota.

Voit harjoitella tätä ottamalla valokuvia ja analysoimalla niitä sen perusteella, mitkä värit herättävät kussakin huomiosi.

Valokuva, joka on minulle mustavalkoinen. Katse keskittyy paikkaan, jossa valo osuu tiehen ja se korostaa varjon tummuutta. Muut värit jäävät vähemmälle huomiolle.

4) Sekoita itse värisi

Yritän välttää suoraan purkista otettuja värejä, vaikka ne näyttäisivät kuinka kauniilta hyvänsä. Varsinaisessa työssä ne useimmiten näyttävät keinotekoisilta. Todennäköisesti koska on niin helppoa käyttää niitä liian suuria määriä.

Jos sekoitat omat värisi, saat aikaan samaa värisävyä tavoittelemalla mielenkiintoisia variaatioita, joiden käyttö samassa työssä tekee siitä mielenkiintoisemman. Värejä sekoittamalla voit myös luoda erilaisia värejä, jotka koostuvat osittain samoista väreistä. Sellaiset värit käyvät yleensä luonnostaan yhteen toistensa kanssa. Sinisillä, keltaisilla ja punaisilla saat aikaan valtavan määrän erilaisia värejä ja sävyjä, säästät rahaa ja lisäät mahdollisuutta säätää sävyä. Ja jos päädyt sekoittamaan ruman sävyn, palaa vinkkiin numero kaksi!

Itse lisään usein vähän mustaa luodakseni murretun sävyn, mutta jos pidät hempeistä pastelleista, niin käytä mustan sijaan valkoista.

Sekoitin mustaa keltaiseen, jotta sain eteisen seinään oikean sävyn (tulos näkyy tämän postauksen ensimmäisen kuvan taustalla). / Käytin valkoista neulotussa pinnassa saadakseni aikaan pehmeitä pastelleja.

5) Ota väriteoria käytäntöön

En halua aikaisemmilla vinkeilläni vähätellä väriteoriaa. Olen itse opiskellut Josef Albersin väriteoriaa muotoiluopintojeni yhteydessä. Josef Albersille väri oli kaikki kaikessa, katso inspiroiva video hänestä ja hänen töistään!

Opetteletpa väriteorian perusteita tai syvennytpä Josef Albersin kokeiluihin, on aina hyvä myös tehdä värikokeiluja omista lähtökohdista. Opi väriteorian perusteista jokunen turvallinen yhdistelmä ja siirry sitten vaarallisempiin! Väreistä ei voi koskaan oppia liikaa!

Tässä kurkistus kirjastohuoneeseen, jossa suunnittelen useimmat väriyhdistelmäni. Olen täällä värien, pintojen ja kuvioiden ympäröimänä ja inspiroidun niistä joka päivä! Yksi uusimmista kankaistani on laskettu tuolille tarkasteltavaksi, eikä ole vaikea uskoa, että se on suunniteltu juuri tässä huoneessa.

Saturday, March 10, 2012

Kankaat!

Ne ovat täällä! Uusi erä kankaitani!

Olen teettänyt joitakin uudelleen edellisestä mallistostani, osa on kokonaan uusia malleja.

Tämä on suosikkini. Vanha mallini, mutta uusi väri. Katso lisää kuvia!

Kiitos, että seuraat blogiani! Se tekee bloggaamisesta mukavaa. Muistathan, että minulla on myös Facebook-sivu. Liity tykkääjäksi, niin voit seurata tekemisiäni myös Facebookin kautta!

Sunday, March 4, 2012

Pääsiäinen on tulossa

Ja mistä se nyt tuli mieleen? Ilman Pinterest-kuvapalvelua en varmaan olisi sitä vielä edes huomannut. Viime pääsiäisenä tein pääsiäisaiheisen piirroksen ja se on levinnyt tänä keväänä Pinterestissä. Lisäksi olen siellä huomannut, että ihailemani Faberge-munat kiinnostavat myös muita.


Joten, ajattelin siten ehkä minuutin tai kaksi koristemunia ja innostuinkin saman tein aloittamaan niiden tekemisen!